Hogyan változnak az otthonteremtési és lakástámogatások 2024-től?

Hogyan változnak az otthonteremtési és lakástámogatások 2024-től?

2023-07-17 10:01:38

Lakásvásárlás: Használd ki az idén még elérhető támogatásokat!


2023-ban még megkaphatod:

- Babaváró hitel: 10 000 000 Ft (30-40 év között is)

- CSOK: 600 000 Ft - 10 000 000 Ft

- CSOK-hitel: 10 000 000 - 15 000 000 Ft

- ÁFA-visszaigénylés

- Illetékmentesség: 0% (4% helyett)


Az ingatlanvásárlás jó időzítésével több millió forintot nyerhetsz! 2024-től az 5 000 fő feletti településeken több támogatás, támogatott hitel, kedvezmény megszűntetésre kerül.



Hogyan módosul a CSOK és Falusi CSOK támogatás?


A kormányrendelet értelmében 2024. január elsejétől a CSOK támogatás az 5 ezer főnél nagyobb településeken csak külterületi birtokközpontra vagy tanyára vehető igénybe. Elvárás, hogy lakóépület is legyen a telken.

A nagyobb városok belterületén tehát a Családi Otthonteremtési Kedvezmény megszűnik, emellett az új ingatlanra igénybe vehető támogatás az 5 ezer főnél kevesebb lakosú településeken is kizárólag egylakásos lakóépületek esetén marad meg. Vagyis új építésű többlakásos lakóépületekre nem vehető igénybe 2024-től kedvezmény.

Emiatt azon családoknak, akik nagyobb településen szeretnének lakást vagy házat vásárolni, illetve építeni, érdemes minél előbb lépni, ugyanis a CSOK-ot csak 2023. év végéig használhatják ki.

Az 5 ezernél kevesebb lakosú, úgynevezett preferált településeken ugyanakkor 2024-től továbbra is igényelhető a CSOK támogatás és annak speciális formája, a Falusi CSOK, amelyet kifejezetten tanya, birtokközpont illetve preferált kistelepülésen lévő ingatlan megvásárlásához, bővítéséhez és korszerűsítéséhez lehet igénybe venni.

2024. január 1-től az alábbiak szerint alakul a támogatási összeg:

Új ingatlan vásárlására, építésére (CSOK):

1 gyermek esetén 600 ezer forint,
2 gyermek esetén 2,6 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető.
Meglévő ingatlan korszerűsítése, bővítése esetén (Falusi CSOK):

1 gyerek esetén 500 ezer forint,
2 gyermek esetén 2 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint támogatás igényelhető.
Használt lakás vagy ház megvásárlása és egyidejű korszerűsítése, bővítése esetén (Falusi CSOK):

1 gyermek esetén 1 millió forint,
2 gyerek esetén 4 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint érhető el.
Ez utóbbi esetben a Falusi CSOK támogatás összegének legfeljebb a fele fordítható vásárlásra. Kizárólag használt lakás vagy ház megvásárlására az új szabályok értelmében nem lesz lehetőség otthonteremtési kedvezményt igénybe venni.



Hogyan alakul a CSOK Hitel?


A CSOK, illetve Falusi CSOK támogatás mellé igényelhető 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel megmarad, változatlan összeggel.

Új lakás vásárlása esetén az elérhető összeg:

1 gyermek esetén 0 forint,
2 gyerek esetén 10 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint érhető el.
Használt ingatlan vásárlásával egyidejű korszerűsítés, bővítés esetén elérhető CSOK+Hitel maximális összege:

1 gyermek esetén 0 forint,
2 gyerek esetén 10 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint érhető el.
Korszerűsítés, bővítés esetén felvehető maximális összeg:

1 gyermek esetén 0 forint,
2 gyerek esetén 5 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint érhető el.
Nagyobb települések belterületén tehát le kell mondanunk a CSOK-kal együtt a támogatott lakáshitelről is, illetve használt lakás vásárlásakor sem tudjuk igényelni majd a CSOK hitelt, ha nincs a megvásárlással együtt korszerűsítési, bővítési célunk is.



Hogyan változik a Babaváró hitel 2024-től?


Kedvező hír, hogy 2024. január 1-től a Babaváró hitel maximálisan igényelhető összege 1 millió forinttal nő, így ekkortól akár 11 millió forint szabadon felhasználható, kamatmentes hitelt igényelhetnek a gyermeket tervező házaspárok.


Ehhez kapcsolódóan a kölcsön törlesztőrészletére érvényben lévő felső korlát 50 ezer forintról 51 ezer forintra emelkedik. A 11 millió forintos igénylésnél fizetendő induló havi részlet 20 éves futamidő esetén 50 417 forint.


Ugyanakkor a feltételekben szigorítás történt, ugyanis 2024-től az igénylő házaspár hölgy tagjának 30 év alattinak kell lennie. Ez a korábbi, 41 éves korhatárhoz képest jelentős változás.


Átmeneti könnyítés, hogy 2025. január elsejéig még akár 40 éves korban is igényelhető a Babaváró támogatási program, de kizárólag akkor, ha a feleség már várandós (a magzat betöltötte a 12. hetet). Ez esetben az igényléssel egyidejűleg kérhető a törlesztés szüneteltetése három évre, illetve a kamatmentesség feltétele is teljesült a kamattámogatott kölcsön futamidejének végéig.


A feltételek szigorítása jelentősen megnehezíti az otthonteremtés előtt álló, vagy más lakáscélt (lakásvásárlás, építkezés, felújítás, korszerűsítés, bővítés) tervező családok helyzetét, hiszen a legtöbben ezen célokra, illetve az önerő előteremtésére vagy kiegészítésére igényelték a Babaváró hitelt. Azoknak tehát, akik ingatlanvásárlás vagy egyéb lakáscélok megvalósítása előtt állnak, és az új feltételeknek nem felelnek meg, érdemes lehet még 2023-ban igényelni a támogatást.


Ezt támasztja alá a Babaváró hitel kamattámogatási összegének, illetve a támogatási feltételek meghiúsulása miatt fizetendő díj mértékének változása is, ami miatt szintén érdemes lehet még idén kihasználni a lehetőséget és elindítani az igénylést.



Mi változik az ÁFA-visszatérítési támogatás kapcsán?


Az adó-visszatérítési támogatás 2024-től is velünk marad. A CSOK támogatással megvásárolt új lakásokra vonatkozó lakásáfa továbbra is 5 százalék marad, melyre a jövő évben is igénybe vehető a visszatérítés az összeghatár korlátozása nélkül.


A Falusi CSOK-kal megvalósuló korszerűsítési, bővítési munkák 27 százalékos áfatartalma szintén visszaigényelhető, legfeljebb 5 millió forintig. Ugyanez igaz az új építésekre vonatkozó 27 százalékos áfára is.



Hogyan változik az illetékmentesség 2024-ben?


A megvásárolt ingatlan forgalmi értéke – ez általában a vételár – után a vásárlónak úgynevezett visszterhes vagyonátruházási illetéket – a köznyelvben ezt szokás vagyonszerzési illetéknek is nevezni – kell fizetnie a NAV részére. Az illeték mértéke alapesetben az ingatlan vételárának 4 százaléka. Ezt azt jelenti, hogy például egy 50 millió forintért megvásárolt ingatlan után a vásárlónak 2 millió forintot kell utólag megfizetnie.


A vagyonszerzési illeték esetében számos kedvezményre lehet jogosult a lakásvásárló. Ezek egyike, hogy amennyiben az ingatlan megvásárlásához CSOK igénylés kapcsolódik, a vagyonszerzés illetékmentes. Ezért azon családok számára, akik 2024. január 1-jétől nem jogosultak CSOK támogatásra, a vagyonszerzési illeték jelentős plusz kiadást jelenthet majd.


A CSOK-tól független, ezért jelen állás szerint 2024-ben továbbra is illetékmentes marad az építési telek megvásárlása, amennyiben a vevő vállalja, hogy az adásvételtől számított 4 éven belül olyan lakóingatlan épül rá, amelynek mérete eléri a helyi településrendezési szabályban meghatározott maximális alapterület legalább 10 százalékát.


A jelenleg ismert szabályok értelmében a fiatal lakásvásárlók számára elérhető illetékkedvezmény is megmarad jövőre. A vagyonszerzési illeték ugyanis 2%-ra csökken akkor, ha a vásárló 35 év alatti, és az első saját tulajdonú új építésű ingatlanát vásárolja meg. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy az ingatlan vételára nem érheti el a 15 millió forintot, ennyiért azonban jelenleg nem igazán lehet új építésű ingatlanhoz jutni. Segíthet, ha a fiatal nem egyedül vásárol, az ingatlannak pedig mindketten a tulajdonosai lesznek, mert akkor a vételárnak 30 millió forint alatt kell lennie. (Persze ennyiért se könnyen lehet jelenleg új lakást találni még vidéken sem.)



Hogyan lehetséges, hogy a támogatási rendszer átalakítása több millió, vagy akár több 10 millió forinttal növeli meg az ingatlanvásárlás teljes költségét?


A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami a gyerekek számától és az ingatlan típusától – használt vagy új lakás – függően 0,6-10 millió forint pénzügyi előnyt jelent jelenleg. Ezen kívül a CSOK-hoz számos egyéb kedvezmény kapcsolódik, így a CSOK-kal vásárolt használt és új építésű ingatlanok után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni (a vételár 4%-a), új építésű ingatlanok esetében pedig utólag visszaigényelhető az 5%-os lakásáfa is. Ez utóbbi egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében például 2,38 millió forint visszatérítést jelent 2023-ban.


Amennyiben a család a 2024-től érvényes kormányrendelet alapján nem jogosult a CSOK támogatásra, akkor nem igényelheti meg mellé a végig fix 3%-os kamatú CSOK hitelt sem, ami a jelenleg elérhető, 8,5-10,5%-os kamat piaci lakáshiteleknél lényegesen olcsóbb. 15 millió forint hitelösszeg esetén – 2 gyerekkel 10 millió forint, 3 vagy több gyerekkel 15 millió forint összegű támogatott hitel igényelhető legfeljebb – egy CSOK hitel és egy kedvező piaci lakáshitel havi törlesztője között körülbelül 50 ezer forint a különbség, ami két évtized alatt csaknem 12 millió forint plusz költséget jelent a családnak.


Ha ezekhez hozzávesszük, hogy a család eleshet az illetékmentességtől, valamint új lakás esetén nem igényelheti vissza az 5%-os lakásáfát, akkor a plusz teher máris több tízmillió forintra hízhat.



Mit kell tenned, ha még 2023-ban szeretnéd megkapni a támogatásokat és támogatott hiteleket?


Amennyiben jelenleg jogosult vagy a CSOK támogatásra, ám olyan település belterületén vásárolnál lakóingatlant, ahol ez már nem lesz elérhető 2024-től, akkor mindenképp célszerű időben lépned. Ha még 2023-ban vásárolsz ingatlant, akkor lehetőséged lesz megigényelni mellé a CSOK támogatást és a CSOK hitelt, valamint kihasználhatod az illetékmentességet és új lakás esetében az áfa-visszatérítést is.


Azon családoknak, akik különböző lakáscélokra vagy az önerő előteremtésére vennék igénybe a Babaváró hitelt, de a jövőre érvényes feltételeknek már nem felelnek meg, szintén érdemes lehet sietni.


A Bankmonitor kalkulátorával lehetőséged van személyre szabott kalkulációt készíteni, amellyel láthatod, hogy 2023-ban, vagy 2024-ben járhatsz-e jobban, ha lakáscélodhoz támogatásokat is igénybe vennél. Készíts összehasonlítást, kérd az eredmények megküldését e-mailben, és vedd igénybe a Bankmonitor szakértőinek díjmentes segítségét, hogy anyagilag is a legjobb döntést hozhasd meg!

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Otthonfelújítási Program
Ki lehet kivitelező vállalkozó a pályázat keretein belül a 2024-es Otthonfelújítási Programban
A társadalmi egyeztetésre kiírt anyagból egyértelműen kiderül, hogy a pályázat keretein belül csak olyan kivitelezővel lehet szerződni, aki a rendszerben regisztrál. Jelenleg 2024.05.23-án nincsen meg ezeknek a kivitelezőknek a listája. Nem lehet még szerződni, mivel végső pályázati kiírás nincsen.
ingatlanfedezet nélkül hitel
Ki kaphat ma ingatlanfedezet nélkül hitelt, és mekkora összegre számíthat?
Népszerűek Magyarországon a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönök, amelyek összege akár 10-15 millió forint is lehet. Fontos kérdés ugyanakkor, hogy ki kaphat most a bankoktól ilyen típusú hitelt. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték az aktuális banki gyakorlatokat.
Ingatlanod értéke
Ezért nem ér annyit az ingatlanod, amennyit gondolsz
„Akármennyiért nem adom el a lakásomat. Nem kenyérre kell a pénz.” Ismerős? Na látod, éppen ez a probléma. Elmondjuk miért.Mi jut eszedbe elsőként, ha a lakásodra gondolsz? Hogy milyen jó az elosztása és milyen fényes a nappalid? Talán ezek is idővel, de nem elsősorban. Valószínűleg arra a sok élményre gondolsz, ami a lakáshoz kapcsolódik és arra a sok munkára, amíg elérted, hogy belakd. Vagyis azokra, amik hozzád kötődnek, amitől otthonnak érzed a lakásodat. De ezek mennyire befolyásolják a lakás értékét? Útmutatónk végére tisztábban fogod látni a helyzeted, és segítünk abban is, hogy lakáseladásnál hogyan tudsz több pénzt kérni ingatlanodért.
Ingatlanközvetítés
Miben segít az ingatlanközvetítő?
Hazánkban sokan tartózkodnak attól, hogy ingatlanközvetítő szakmai támogatását vegyék igénybe ingatlan adásvételkor. Ennek több oka is van: a fizetendő jutalék mértéke vagy egy-egy közvetítő szakmai felkészültsége. De miben segít egy profi ingatlanközvetítő és mit várjunk el tőle? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mi feladata, mik lehetnek megbízásának előnyei és hátrányai, és választ adunk a témában felmerülő gyakori kérdésekre is.
felugró ablak bezárása
Hírlevélre való feliratkozás

Legyen tájékozott az ingatlanpiacot érintő hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!