Ezért nem ér annyit az ingatlanod, amennyit gondolsz

Ezért nem ér annyit az ingatlanod, amennyit gondolsz

2023-10-04 09:38:34

„Akármennyiért nem adom el a lakásomat. Nem kenyérre kell a pénz.” Ismerős? Na látod, éppen ez a probléma. Elmondjuk miért.


Mi jut eszedbe elsőként, ha a lakásodra gondolsz? Hogy milyen jó az elosztása és milyen fényes a nappalid? Talán ezek is idővel, de nem elsősorban. Valószínűleg arra a sok élményre gondolsz, ami a lakáshoz kapcsolódik és arra a sok munkára, amíg elérted, hogy belakd. Vagyis azokra, amik hozzád kötődnek, amitől otthonnak érzed a lakásodat. De ezek mennyire befolyásolják a lakás értékét? Útmutatónk végére tisztábban fogod látni a helyzeted, és segítünk abban is, hogy lakáseladásnál hogyan tudsz több pénzt kérni ingatlanodért.


Mennyire értékelem a helyzetet érzelmi alapon?


A tárgyakhoz mind kötődünk valamilyen szinten, különösen azokhoz, amik mindennap körülvesznek minket, így természetesen szerepet fognak játszani az érzelmeid.


A legtöbben törekszünk rá, hogy a közvetlen környezetünk valamilyen módon megmutassa, kik vagyunk. Úgy dekorálunk, hogy az kifejezetten számunkra legyen otthonos, és ha sikerül eltalálni a stílusunkat, bizony könnyű azt gondolni, hogy a nekünk oly drága lakás valóban… drága. Márpedig, még ha nem is tervezel a közeli jövőben lakáseladást, érdemes tudni, mégis hogyan teljesítene az ingatlanpiacon.


Tehát miért is gondolod olyan értékesnek?


A legtöbb ingatlantulajdonos átél valamiféle érzelmi kötődést, ha a lakhelyéről van szó. Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb online ingatlanközvetítő oldala, a My Home Move 2017-ben végzett kutatásokat e kérdésben.


A megkérdezettek 83%-ának elmondása szerint erős érzelmi kötődést tapasztal, ha az ingatlanjáról van szó, és 62%-uk tartott a költözés és eladás gondolatától. Tehát semmiképp nem vagy egyedül, ha nehézségeket tapasztalsz ez ügyben, sőt.


ingatlantulajdonos


Ezért értékesebb számodra az, amit te csináltál


Gondolj csak bele, a lakásod alapvetően az általad kiválasztott színek, tárgyak, stílusok keveréke, te alkottad meg olyanra, amilyen, ezért is kötődsz hozzá jobban, mint bárki más. Nincsen még egy pont ugyanolyan lakás, mint a tiéd.


Ezt ma már a köznyelv IKEA-effektusként is említi: a lényege, hogy többre értékelünk egy terméket, amelyet magunknak kell összeállítani, mint a készen kapottat.


Ma már többségünk nem vesz részt a gyártási folyamatban, ha saját használati tárgyainkról, bútorainkról van szó, azonban valami megalkotása elégedettséggel tölt el bennünket, valójában erre játszik rá az IKEA-effektus: megelégedettség a teljes munka elvégzése nélkül.


Az általad összeeszkábált bútor kedvesebb a szívednek, mert te csináltad és minden alkalommal, amikor ránézel, jó érzés tölt el még akkor is, ha nem tökéletesen raktad össze, vagy az egyik polca ferde. 


3 ok, amiért nehéz objektívnak lenni


Ha jártas vagy a TED Talk konferenciák videóiban, előfordulhat, hogy találkoztál már Christian Jarret 2016-os beszédével (magyar felirat is beállítható), mely az ember tárgyakhoz való kötődését igyekezett tisztázni. Christian Jarret, mint pszichológus és sikeres szerző az emberi viselkedés tanulmányozásával próbálta felfedezni a kötődés mögötti okokat.


Ha belegondolsz, már csecsemőknél is megfigyelhető, hogy rendkívül ragaszkodnak egy-egy kedvenc plüssállathoz vagy pelushoz, és ha azt valaki elveszi tőlük, bizony gyakran a dobhártyája fogja bánni. Ezt a korai ragaszkodást Jean Piaget már a 20. század elején megfigyelte kisgyermekeknél, és ebből a megállapításból kiindulva kezdték később kutatók is vizsgálni a tárgyakhoz való ragaszkodás okait.


Ezeket Christian Jarret a következő három pontban foglalta össze: 


1. A birtoklás tudatának szeretete


Általában, ha valami már a tiéd, az értéke megnő a szemedben. Tehát ha két teljesen egyforma tárgy közül kell választanod, de az egyik már alapból a tiéd, szinte biztos, hogy arra fog esni a választásod.


"A veszteségelkerülés teóriája szerint jobban megérint lelkileg az, ha elveszítesz valamit, ami már a tiéd, mintha nem lenne a tiéd és megszereznéd". 


Vagyis nagyobb boldogtalanságot okozna, ha elveszítenél 10 000 forintot, amiért megdolgoztál, mint amekkora boldogságot éreznél, ha találnál az utcán egy tízezrest.


Ez arra is vonatkozik, ahogy a lakásodhoz viszonyulsz: ha a saját lakásod sokat ér a szemedben, hiába találsz egy épp olyan jó, szép és kényelmes helyet akár olcsóbban is, sokkal nehezebben válsz meg a régitől, vagy esetleg nem is tudod felmérni, hogy az a másik épp olyan jó volna neked. 


2. A tárgyak a személyiségedet erősítik


Az, hogy hogyan határozod meg magad, nagyban befolyásolja, hogy mit veszel meg. És mindez fordítva is működik: amit azért vettél, hogy téged reprezentáljon, hogy látszódjon meg benne, ki is vagy te, meg fogja erősíteni ugyanezt az öntudatot.


Erre a vállalatok persze rendesen rájátszanak. Talán te is emlékszel rá, hogy régen sokaknak a legnagyobb vágya egy márkás cipő volt, az utóbbi években pedig sok fiatal azért dolgozik a nyári szünetben, hogy egy új, minél menőbb okostelefont vehessen magának (lehetőleg iPhone-t). 


ingatlanfotó


Hogy vonatkozhat ez az ingatlanokhoz való viszonyodra?


A legszembetűnőbb példa a lakás vagy ház kérdése. Sokan tudják, hogy a személyiségükből, életmódjukból fakadóan soha nem szeretnék majd elhagyni a várost, mert ez illik legjobban hozzájuk.


El se tudják képzelni, hogy a lakásukat például elcseréljék egy kertvárosi „fehér kerítéses” kertes családi házra, vagy éppen egy belvárosi polgári lakásra, mert ez képzeletben már társul egy bizonyos életstílushoz vagy személyiséghez, a nagycsaládhoz, a gyerekekhez, a tökéletes golden retrieverhez.


"Mások azonban épp erre vágynak, és igyekeznek minél hamarabb számukra élhetőbb környezetbe kerülni. Sőt, a lakások fajtáin belül is lehetnek fenntartásaid egy másféle elrendezésű ingatlannal szemben." 


Én személy szerint mindig is a kisebb terekhez vonzódtam, a zsúfoltabban berendezett és viszonylag sötét lakásokhoz, mivel ez jobban illik a saját életvitelemhez, ez szép és komfortos a saját ízlésem szerint.


De tisztában vagyok vele, hogy mások a tágasabb szobákat, nagy ablakokat és a kevés bútort keresik, mert számukra a rendezettség és az az érzet, hogy elég terük van, fontosabb, és sokan rosszul vannak attól, ha apró lakásban kell élniük, mert úgy érzik, be vannak zárva.


Azonban ha az élethelyzeted az évek során megváltozik, ami nagyon valószínű, például családod lesz és már végképp nem fértek el a városi kislakásban, egy idő után lehet, hogy kénytelen leszel fontolgatni a házba költözés gondolatát. Ha a lakásod az identitásod egy része, méghozzá fontos része, valószínű, hogy azt felbecsülhetetlen értékűnek fogod látni, aminek a többi ingatlan nyomába sem ér.


3. Hajlamos vagy a személyes kötődésre


A saját dolgainkat gyakran ruházzuk fel egyedi karakterekkel. Mivel a birtokunkban vannak, úgy érezzük, különlegesek és pótolhatatlanok, és rajtunk kívül senki sem mérheti fel, értheti meg pontosan az értéküket.


Ez szintén azért veszélyes, mert ha úgy érzed, a saját lakásod valójában sokkal többet ér a látszólag hasonló lakásoknál, csak éppen rajtad kívül senki nem ismeri fel, mennyire tökéletes, nem fogsz tudni reálisan keresni más lakhelyet.


Az emlékeket nem lehet megfizetni


Általában az idősebb generációk különösen megküzdenek ezzel az érzéssel – érthető módon, hisz a fiatalok között még gyakoribb és természetesebb a változás – de alapvetően minden korosztályt érintő probléma, hogy a ragaszkodás miatt nehezebben válik meg otthonától és túlértékeli azt. Ennek a felértékelődésnek az is oka lehet, hogy különleges, szép élmények és emlékek kötnek a helyhez.

Ha ez volt az első saját lakásod, esetleg itt vártátok az első gyereket, vagy akár, ha ebben a sarokban magoltál az első egyetemi vizsgádra, nyilvánvaló, hogy úgy érzed, egy kis darabja veszik el az életednek az eladással.

A kutatásban szereplők közül a legtöbben az emlékeket nevezték meg az eladás miatti szomorúság elsődleges okának. Ez olyannyira fontos tényező, hogy fontosabbnak számított mind az ingatlan jó elhelyezkedésénél, mind a kert előnyeinél. Akár pénzügyileg, akár érzelmileg fektetsz bele munkát valamibe, az kedvesebb lesz neked, nyilvánvaló, hogy számodra jóval értékesebbé válik.


vevő


A vevők máshogy látják, de azért tudsz ellene tenni


Ne felejtsd, hogy ha el szeretnéd adni a lakásodat, akkor ezek semmit sem jelentenek egy vevőnek. Neki nem kapcsolódnak érzelmei a megannyi családi ünnepséghez, szülinapokhoz vagy meghitt estékhez amikor a pároddal ketten voltatok és amiket te átéltél a lakásban.

"Az sem érdekli, hogy mennyiért vetted a lakást, mennyit fizettél a lakáshiteledre vagy mennyi nyűggel járt, amikor nem találtál normális szakembert, hogy a fűtést vagy csöpögő csapot megjavítsa."


Persze sokat tehetsz azért, hogy a 
fényképeken és a személyes bemutatáskor kiemeld a lakás előnyeit, és próbálj egy olyan életstílust, életérzést bemutatni, amilyenre a vevő vágyik, és így könnyebben el tudja képzelni, hogy neki is milyen jó élményei lehetnének a lakásodban.

Ezek viszont mások, mint a te emlékeid, amik jó eséllyel az idő előrehaladtával meg is szépültek, és sokszor az ember már inkább a jó dolgokra hajlamos emlékezni.

Ha igazán profin akarod intézni az eladást, akkor érdemes a home stagingről többet megtudnod, mert már akkor is százezrekkel többet kaphatsz a lakásodért, ha erre a 
pár dologra odafigyelsz.

Mit tehetek, hogy reálisan lássak?


Mostanra már biztosan felmerült benned, hogy jó, jó, ez így rendben van, de mit tehetnék ellene? Nos, bár az ingatlan túlértékelése nehezen elkerülhető, egy-két trükkel azért megpróbálhatod kivédeni.

1. Ismerd fel a problémát


Igen, triviálisnak tűnik, mégis ez a nulladik lépés. Ha berögzült benned, hogy márpedig a te lakásod felbecsülhetetlen értékű, előre szabotálod az eladás és az új vásárlásának folyamatát. Nézd végig, valójában minden úgy van-e, ahogy te látod.

Akár írj egy listát azokról a dolgokról, amik miatt úgy érzed, valóban rendkívül értékes a hely. Ezután gondold át a következő kérdéseket. Mennyire hosszú az a lista?

"Valóban annyi indok szerepel rajta, hogy az megmagyarázza azt az árat, amennyit szerinted ér? A pontok közül hány érzelmi alapú?"


Itt figyelj, hogy ami elsőre nem is tűnik annak, amögött is állhat valami ilyesmi, így áss mélyre, valóban vizsgáld meg, miért is gondolod így.

És végül: mennyire racionális indokok ezek? Tényleg van akkora súlyuk, hogy az arányossá tegye őket azzal az árral, amelyet elképzelsz? Nyugodtan mutasd meg másnak, egy lakáseladásban már jártas ismerősnek, vagy éppen szakértőnek, ingatlanközvetítőnek.

2. Emlékeztesd magad a rosszra is


Ha eladod a lakásod, biztosan megvan rá az okod, valószínűleg ez nem egy légből kapott elhatározás. Fontos emlékezned rá, mik az okaid.

Akár a fent ajánlott listát is kiegészítheted egy másikkal, amire felírhatod az összes fontos indokot, ami miatt arra jutottál, hogy értékesítened kell az ingatlant. Ezt bármikor előveheted, ha kétségeid vannak, vagy úgy érzed, áron alul fogod eladni a hőn szeretett lakásodat.

Ha két lista kicsit túlzásnak tűnik, megértem, de tapasztalatból mondom, hogy ha hajlamos vagy érzelmi alapú döntéseket hozni – amivel egyébként semmi gond nincs, ha nem ennyire komoly pénzügyi dolgokról van szó, mint itt –, hasznos lehet egy folyamatos emlékeztető az összes racionális indokról. 


család


3. Koncentrálj a pénzügyi oldalára


Ez lehet, hogy most kegyetlenül hangzik, de a lakásod eladása elsősorban pénzügyi döntés, és ha nem szabsz meg egy reális árat, sokkal később fog elkelni.

Minél több időt vesztegetsz azzal, hogy arra vársz, hogy valaki más is felismeri, milyen különleges is ez a lakás, annál több pénzt és időt veszítesz. Ezért fontos, hogy minél hamarabb átállj a tisztán pénzügyi gondolkodásra, és ne aszerint mérd fel az adott ingatlant, hogy mennyi mindent nyújt neked, hanem hogy mennyi mindent nyújthat egy potenciális vevőnek, mi az, amit ő valójában keres.

"Az érdeklődők nem fogják ugyanazt látni a lakásodban, mint te, aki ott élsz és rengeteg szép emléked kötődik hozzá."


Ők csak egy 
túlárazott ingatlant fognak tárgyilagosan megszemlélni, és még ha alapvetően tetszene is nekik, ha nem reális árért árulod, jó eséllyel még csak meg sem fogják nézni.

Fogadjak szakértőt? Miben tud segíteni?


A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb megoldás, ha szakemberre bízod az ingatlan értékének megítélését. Ehhez mindenképp az kell, hogy engedd el a saját elképzeléseidet és nyitott legyél a másik személy véleményére.

A legpontosabb eredménnyel egy ingatlan-értékbecslő szolgálhat vagy tapasztalt ingatlanos, ő ugyanis biztosan nem viseli majd azt a rózsaszín szemüveget, amin át te szemléled az ingatlant. Ha úgy döntesz, hogy kihívsz valakit, ő majd fel tudja mérni, hogy nagyjából mennyiért árulhatod reálisan a lakást.

Lehetőleg ellenőrizd, hogy megvannak-e a megfelelő képesítései és tapasztalata, fontos, hogy sok ideje foglalkozzon ingatlanértékesítési tanácsadással, és hogy a tapasztalatai arra a típusú ingatlanra is kiterjedjenek, amilyen a tied. Mindig biztatóbb, ha maga az ingatlan-értékbecslő ajánlja fel a referenciák megmutatását, vagy már ott van a honlapján.

Nem érdemes spórolni az ilyesmin, részben azért, mert szakértőt szeretnél. Egy átlagos lakás értékének becslése nagyjából 40 000 forint körül van hivatásos értékbecslőknél.

Fogadhatsz ingatlanközvetítőt


Persze dönthetsz úgy, hogy magánúton adod el a lakásod, de egy 
ingatlanközvetítő megbízása is segíthet abban, hogy el tudj távolodni, és hogy szakmai segítséget kapj.

Egyrészt ő tárgyilagosan fog hozzáállni, másrészt bizonyos terheket levesz a válladról, és míg te lehet végig úgy éreznéd, hogy áron alul adod a kedves lakásod, ő hidegebb fejjel lesz képes fogadni az ajánlatokat és átbeszélni azokat veled.

Emellett persze számos egyéb előnye is van: nyilvánvalóan tapasztaltabb a témában, szakértelemmel áll hozzá, ki fogja tudni szűrni a komolytalan jelentkezőket és nem is szimpátia alapján fogja eladni a lakást.


lakás 


Hogyan tudom ingyen kideríteni, hogy mennyit érhet a lakásom?


Még ha meg is bíztál egy ingatlanszakértőt, akkor is mindenképpen nézd meg több ismertebb ingatlanhirdetési oldalon, hogy a tiédhez hasonló ingatlanokat mennyiért kínálják.

"Az ingatlanhirdetési oldalakat abból a szempontból azért óvatosan kell kezelni, hogy itt eladási irányárak szerepelnek, tehát a lakások valós vételára akár 10 százalékkal alacsonyabb is lehet a meghirdetettnél."


Ezért érdemes lehet megnézned, ha biztosra akarsz menni a Duna House Barométerét, ami egy havi kiadvány és megmutatja, hogy az ő értékesítési adataik alapján az előző hónapban mennyi volt az átlagos négyzetméterára a különböző típusú lakásoknak az egyes megyékben.

Persze minden lakás más, és könnyen lehet, hogy a tied jobb az átlagosnál, így azt javaslom, hogy az ingatlanhirdetési oldalakat és a hivatalos adatokat megnézve próbálj egy reális árat belőni az ingatlanodra.

Ne siesd el


Ez az utolsó pont talán ellentétesnek tűnhet a fentiekkel, melyekben végig arra ösztönöztünk, hogy minél hamarabb engedd el az érzelmi kötődést, hogy reálisan meg tudd ítélni a szeretett lakás értékét. De pont mivel a lakáshoz általában érzelmek kötődnek, nehéz lehet búcsút mondani.

Az emberek többsége nem tudja egyik napról a másikra hirtelen tárgyilagosan szemlélni azt az ingatlant, ami annyira hozzá tartozik, ahol a saját kezével épített dolgai vannak és a saját ízlése jelenik meg.

Adj magadnak egy kis időt, amíg megszokod az eladás gondolatát, és csak azután kezdd el újragondolni, mennyi is lehet a valódi értéke.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Otthonfelújítási Program
Ki lehet kivitelező vállalkozó a pályázat keretein belül a 2024-es Otthonfelújítási Programban
A társadalmi egyeztetésre kiírt anyagból egyértelműen kiderül, hogy a pályázat keretein belül csak olyan kivitelezővel lehet szerződni, aki a rendszerben regisztrál. Jelenleg 2024.05.23-án nincsen meg ezeknek a kivitelezőknek a listája. Nem lehet még szerződni, mivel végső pályázati kiírás nincsen.
ingatlanfedezet nélkül hitel
Ki kaphat ma ingatlanfedezet nélkül hitelt, és mekkora összegre számíthat?
Népszerűek Magyarországon a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönök, amelyek összege akár 10-15 millió forint is lehet. Fontos kérdés ugyanakkor, hogy ki kaphat most a bankoktól ilyen típusú hitelt. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték az aktuális banki gyakorlatokat.
Ingatlanközvetítés
Miben segít az ingatlanközvetítő?
Hazánkban sokan tartózkodnak attól, hogy ingatlanközvetítő szakmai támogatását vegyék igénybe ingatlan adásvételkor. Ennek több oka is van: a fizetendő jutalék mértéke vagy egy-egy közvetítő szakmai felkészültsége. De miben segít egy profi ingatlanközvetítő és mit várjunk el tőle? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mi feladata, mik lehetnek megbízásának előnyei és hátrányai, és választ adunk a témában felmerülő gyakori kérdésekre is.
Első lakás megvásárlása
Első lakás megvásárlása a nagyvárosokban: Milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak?
Még júliusban egy kormányinfón hangzott el, hogy a kormányzati tervek szerint a lakástámogatási rendszer jövőbeni átalakításának eredményeként életbe léphet egy olyan program, amely a lakásvásárlási vagy -építési céljaik megvalósításában segíti a fiatalok önállósodását. Erről egyelőre a konkrétumok még nem ismertek, de vélhetően az első lakás megszerzését jelenti.
felugró ablak bezárása
Hírlevélre való feliratkozás

Legyen tájékozott az ingatlanpiacot érintő hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!