Első lakás megvásárlása a nagyvárosokban: Milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak?

Első lakás megvásárlása a nagyvárosokban: Milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak?

2023-09-11 14:43:11

Még júliusban egy kormányinfón hangzott el, hogy a kormányzati tervek szerint a lakástámogatási rendszer jövőbeni átalakításának eredményeként életbe léphet egy olyan program, amely a lakásvásárlási vagy -építési céljaik megvalósításában segíti a fiatalok önállósodását. Erről egyelőre a konkrétumok még nem ismertek, de vélhetően az első lakás megszerzését jelenti.


Ugyanakkor fontos kérdés mind a lakáspiac, mind a lakáshitelpiac szempontjából, hogy mire számíthatnak az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok. Megvizsgáltuk, hogy jelenleg milyen lehetőségeik vannak az aktuális átlagos négyzetméterárak mellett azoknak a 20-29 éves fiataloknak, akik garzonlakást szeretnének venni. Bemutatjuk azt is, hogy a erre a korosztályra jellemző nettó átlagfizetés mekkora lakáshitelre lenne elég.


Garzonlakás-piaci árkörkép


Az elmúlt években a lakáspiac árainak emelkedése és a reáljövedelmek növekedésének lassulása egyaránt befolyásolta a fiatalok önálló lakhatásának, saját ingatlanvásárlásának lehetőségét, különösen a nagyvárosokban. Jelenleg egy 35 négyzetméteres lakást az olcsóbb budapesti kerületekben 25-30 millió forintért kínálnak eladásra. 


“A legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. A garzonok tipikusan a legolcsóbb ingatlanok annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméteráruk az adott település vagy kerület átlagainál magasabb.”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:


A budapesti kerületekre és a vármegyeszékhelyekre jellemző átlagos négyzetméterárakban jelentősek az eltérések. A fővárosi kínálati piacon a 40 négyzetméternél kisebb lakások átlagos négyzetméterára 751 ezer forint és 1,6 millió forint között szóródik. A vármegyeszékhelyek közül Győr, Debrecen és Veszprém tartozik a legdrágábbak közé, míg Salgótarjánban, Békéscsabán és Miskolcon már 10-18 millió forint is elég lehet egy garzonra. 


  • Budapesten egy 35 négyzetméteres garzonlakás átlagosan 35,8 millió forintba kerül.
  • A legolcsóbb kerületekben - a IV.-ben, a XVII.-ben, a XX.-ban, a XXI.-ben - egy 35 négyzetméteres eladó lakás ára 25,3-30,4 millió forint között mozog.
  • A legnagyobb garzonlakás-kínálattal rendelkező városrészek közé tartozó VII., VIII. és XIII. kerületekben 34,1-39-2 milliós átlagos összeggel lehet számolni.
  • A vármegyeszékhelyek kínálatát nézve Győr számít a legdrágábbnak: egy 35 négyzetméteres lakásért majdnem 34 millió forintot kérnek az eladók.
  • Debrecenben átlagosan 30,5 millióért,
  • Veszprémben pedig 30,2 millióért keresnek új gazdát a kis lakások.
  • A másik végletet Salgótarján, Békéscsaba és Miskolc képviseli, ezekben a városokban már 10,4-18 millió forint is elegendő lehet egy garzonra. 


Átlagfizetésből mekkora lakáshitelt tudnak törleszteni a fiatalok? 


Korponai Levente, a money.hu vezetője elmondta, hogy a legfrissebb országos KSH-adatok szerint a 20-29 évesek havi átlagos nettó fizetése az idei első félévben közel 324 ezer forint volt. Ekkora összegű jövedelemnek az érvényben lévő szabályok szerint maximum az 50 százalékát lehet hiteltörlesztésre fordítani, ha a kölcsön kamata legalább 10 évre vagy annál hosszabb időre rögzítve van.


“Tehát akár 162 ezer forintot is törleszthetne a fiatal lakáshiteles, de ennél azért érdemes óvatosabbnak lenni és a jövedelemnek legfeljebb csak a 30-40 százalékát törlesztésre fordítani. Mindez pedig az érintett korosztály átlagfizetését nézve 97-130 ezer forint hitelre fordítható összeget jelentene havonta”

- fogalmazott Korponai Levente.


Ez a törlesztőrészlet egy 11-16 millió forintos, 20 éves futamidejű - minimum 10 évig rögzített kamatozású -  lakáshitelre lehet elegendő, ha a legkedvezőbb konstrukciókat nézzük, és persze ha a megfelelő önerő is megvan a vásárláshoz.


A huszonévesek hivatalosan 324 ezer forintos nettó átlagfizetéséből tehát egy 11-16 millió forintos lakáshitelt lehet törleszteni, ha nem feszítik ki teljesen a költségvetésüket.

A szakemberek kiemelték ugyanakkor, hogy a mostani lakáspiacon még jelentős a vevőjelöltek alkupozíciója. Ezzel pedig mérsékelhető a tényleges vételár, ezáltal akár a saját erő mértéke vagy a hitelösszeg.

 

Ekkora önerővel kell rendelkezni


A money.hu szakértői szerint a nettó fizetéseknél figyelembe kell venni, hogy a 324 ezres átlagtól eltérhetnek a különböző országrészekre jellemző bérek. Ezek a lakásárakhoz hasonlóan befolyásolják a finanszírozáshoz végzett számításokat is.


Viszont a bankok által elvárt minimális önerő aránya mindenhol ugyanakkora. A hitelfelvételhez minimum az ingatlan 20 százalékának megfelelő összeget kell felmutatni önerőként.

  • Ez Budapesten átlagosan több mint 7 millió forintot jelent,
  • de Győrben és Debrecenben is átlagosan legalább 6,8-6,1 millió forintos megtakarítással kell rendelkezni az első lakásukat vásárló fiataloknak.
  • A legolcsóbb vármegyeszékhelyen, Salgótarjánban a legkisebb a minimális önerő összege, ami átlagosan 2 millió forintot tesz ki.


Korponai Levente hozzátette, hogy a jelenlegi bizonytalanabb gazdasági környezetben a bankok sokszor előnyben részesítik a  magasabb önerő vállalását egy hiteligénylés során a jogszabályban előírt minimális 20 százalék helyett.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Otthonfelújítási Program
Ki lehet kivitelező vállalkozó a pályázat keretein belül a 2024-es Otthonfelújítási Programban
A társadalmi egyeztetésre kiírt anyagból egyértelműen kiderül, hogy a pályázat keretein belül csak olyan kivitelezővel lehet szerződni, aki a rendszerben regisztrál. Jelenleg 2024.05.23-án nincsen meg ezeknek a kivitelezőknek a listája. Nem lehet még szerződni, mivel végső pályázati kiírás nincsen.
ingatlanfedezet nélkül hitel
Ki kaphat ma ingatlanfedezet nélkül hitelt, és mekkora összegre számíthat?
Népszerűek Magyarországon a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönök, amelyek összege akár 10-15 millió forint is lehet. Fontos kérdés ugyanakkor, hogy ki kaphat most a bankoktól ilyen típusú hitelt. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték az aktuális banki gyakorlatokat.
Ingatlanod értéke
Ezért nem ér annyit az ingatlanod, amennyit gondolsz
„Akármennyiért nem adom el a lakásomat. Nem kenyérre kell a pénz.” Ismerős? Na látod, éppen ez a probléma. Elmondjuk miért.Mi jut eszedbe elsőként, ha a lakásodra gondolsz? Hogy milyen jó az elosztása és milyen fényes a nappalid? Talán ezek is idővel, de nem elsősorban. Valószínűleg arra a sok élményre gondolsz, ami a lakáshoz kapcsolódik és arra a sok munkára, amíg elérted, hogy belakd. Vagyis azokra, amik hozzád kötődnek, amitől otthonnak érzed a lakásodat. De ezek mennyire befolyásolják a lakás értékét? Útmutatónk végére tisztábban fogod látni a helyzeted, és segítünk abban is, hogy lakáseladásnál hogyan tudsz több pénzt kérni ingatlanodért.
Ingatlanközvetítés
Miben segít az ingatlanközvetítő?
Hazánkban sokan tartózkodnak attól, hogy ingatlanközvetítő szakmai támogatását vegyék igénybe ingatlan adásvételkor. Ennek több oka is van: a fizetendő jutalék mértéke vagy egy-egy közvetítő szakmai felkészültsége. De miben segít egy profi ingatlanközvetítő és mit várjunk el tőle? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mi feladata, mik lehetnek megbízásának előnyei és hátrányai, és választ adunk a témában felmerülő gyakori kérdésekre is.
felugró ablak bezárása
Hírlevélre való feliratkozás

Legyen tájékozott az ingatlanpiacot érintő hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!