Így változik a falusi CSOK és a Babaváró támogatás 2024-től: megjelent a rendelet

Így változik a falusi CSOK és a Babaváró támogatás 2024-től: megjelent a rendelet

2023-07-13 09:24:49

Megjelentek a Babaváró támogatás- és a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK módosításáról szóló rendeletek a Magyar Közlönyben - szúrta ki a Pénzcentrum


Mint arról korábban beszámoltunk, 2023 végén megszűnik a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK kondíciói pedig a jövő évtől változnak - ezekről a mai este folyamán jött ki a részletes kormányrendelet a Magyar Közlönyben - szúrta ki a Pénzcentrum. Az alábbiakban mutatjuk a két utóbbi konstrukció, 2024-től hatályos legfontosabb részleteit. Illetve cikkünk végén elérhető vadiúj kalkulátorunk is, amely ahhoz nyújt személyre szabható segítséget, hogy bárki eldönthesse, megéri-e még idén lecsapni a meglévő támogatásokra, vagy jobban jár-e, ha csak 2024-től kezd el gondolkodni az otthonteremtésen.


Mielőtt azonban belecsapnánk a Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK 2024-től érvényes kondícióinak ismertetésébe, cikkünk megjelenésével párhuzamosan befutott a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tájékoztatója is a megjelent kormányrendeletekről. Ebben elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy 2024-től a Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK összege egyaránt emelkedik, arról már szűkszavúbban fogalmaznak, hogy megszűnik az eddig legnépszerűbb támogatási forma, azaz a sima CSOK.


"A kormány az Otthonteremtési Program részeként vezette be 2015-ben a CSOK-ot, annak érdekében, hogy támogassa a magyar családok önálló lakhatáshoz jutását. A vissza nem térítendő támogatást a gyermeket nevelő vagy vállaló családok új lakás építésére vagy vásárlására, valamint használt ingatlan vásárlására vagy bővítésére használhatják. A CSOK, valamint a hozzá kapcsolódó államilag támogatott, kedvezményes hitel lehetőségével eddig 226 ezer család élt összesen, 734 milliárd forint összegben"


- írja a a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény megszűnése kapcsán a KIM.


Magyar Közlöny: 

így változik a Babaváró támogatás 2024. január 1-jétől


Mint arról korábban mi is beszámoltunk, jövőre csak a 30 év alatti nők számára, ugyanakkor 10 millió forint helyett 11 millió forintos összeghatárral biztosítja a Babaváró támogatást a kormány. A KIM kommentárjában azt is kifejti, hogy amennyiben az anya elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja várandósságát, továbbra is jogosult a támogatás igénybevételére 2024. december 31-ig.


"A 2024. január 1-től 10 millió forintról 11 millió forint összeghatárra emelkedő hitel továbbra is kamatmentes marad"


- tette hozzá a KIM.


A Babaváró támogatás 2024. január 1-jétől érvényes részletszabályait a Magyar Közlöny 2023. évi 103. számának 5312. oldalától lehet elolvasni, de hamarosan a Pénzcentrumon is jövünk majd - szokásunkhoz híven - mélyebb elemzésekkel.Magyar Közlöny: így változik a falusi CSOK 2024. január 1-jétől


A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK módosításáról szóló rendelet 41 oldalon tartalmazza az új falusi CSOK részletszabályait, illetve kapott a dokumentum egy 50 oldalas mellékletet is, amelyben 50 oldalra fért rá az összes olyan település, ahol fel lehet venni a falusi CSOK-ot 2024-től. Ugyanakkor talán a legfontosabb azt kiemelni, hogy új lakás építése vagy vásárlása esetén NEM emelkedik meg a kistelepüléseken elérhető CSOK összege (marad a maximum 10 millió forint), tehát az emelések kizárólag az eddig is kizárólag használt lakásokra elérhető falusi CSOK-ot érintik (maximum 15 millió forintnyi támogatás).


A KIM kommentárjában, a falusi CSOK-ra vonatkozó szabályok módosításával kapcsolatban kiemeli, hogy meglátásuk szerint míg a sima CSOK nem, "a falusi CSOK továbbra is hatékonyan járul hozzá a családok lakhatási terveinek megvalósításához". Mint kifejtik, használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 2024. január 1-jétől a falusi CSOK összege

  • 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra,
  • 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő.


A KIM közleményében hozzáteszi, meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél a támogatási összeg

  • egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra,
  • két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra,
  • három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.


"A falusi CSOK igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építése vagy vásárlása esetén a 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetők lesznek: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető" - zárul a KIM közleménye, utalva arra, hogy a klasszikus CSOK csak a kistelepüléseken marad meg az eddigi formájában.


A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK 2024. január 1-jétől érvényes részletszabályait a Magyar Közlöny 2023. évi 103. számának 5215. oldalától lehet elolvasni, de hamarosan a Pénzcentrumon is jövünk majd - szokásunkhoz híven - mélyebb elemzésekkel.


ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Ingatlanod értéke
Ezért nem ér annyit az ingatlanod, amennyit gondolsz
„Akármennyiért nem adom el a lakásomat. Nem kenyérre kell a pénz.” Ismerős? Na látod, éppen ez a probléma. Elmondjuk miért.Mi jut eszedbe elsőként, ha a lakásodra gondolsz? Hogy milyen jó az elosztása és milyen fényes a nappalid? Talán ezek is idővel, de nem elsősorban. Valószínűleg arra a sok élményre gondolsz, ami a lakáshoz kapcsolódik és arra a sok munkára, amíg elérted, hogy belakd. Vagyis azokra, amik hozzád kötődnek, amitől otthonnak érzed a lakásodat. De ezek mennyire befolyásolják a lakás értékét? Útmutatónk végére tisztábban fogod látni a helyzeted, és segítünk abban is, hogy lakáseladásnál hogyan tudsz több pénzt kérni ingatlanodért.
Ingatlanközvetítés
Miben segít az ingatlanközvetítő?
Hazánkban sokan tartózkodnak attól, hogy ingatlanközvetítő szakmai támogatását vegyék igénybe ingatlan adásvételkor. Ennek több oka is van: a fizetendő jutalék mértéke vagy egy-egy közvetítő szakmai felkészültsége. De miben segít egy profi ingatlanközvetítő és mit várjunk el tőle? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mi feladata, mik lehetnek megbízásának előnyei és hátrányai, és választ adunk a témában felmerülő gyakori kérdésekre is.
Első lakás megvásárlása
Első lakás megvásárlása a nagyvárosokban: Milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak?
Még júliusban egy kormányinfón hangzott el, hogy a kormányzati tervek szerint a lakástámogatási rendszer jövőbeni átalakításának eredményeként életbe léphet egy olyan program, amely a lakásvásárlási vagy -építési céljaik megvalósításában segíti a fiatalok önállósodását. Erről egyelőre a konkrétumok még nem ismertek, de vélhetően az első lakás megszerzését jelenti.
Ingatlanközvetítő
Az ingatlanos is ember…
Nem is akármilyen, hiszen úgy általában folyamatosan mozgásban van. Nem érdemes tehát egyeztetés nélkül, véletlenszerűen keresni az ingatlanost az irodában, mert kicsi az esély, hogy ott legyen. Szóval amelyikük ráér az irodában naphosszat ücsörögni, az régen rossz…
felugró ablak bezárása
Hírlevélre való feliratkozás

Legyen tájékozott az ingatlanpiacot érintő hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!