Év végi hajrá várható a lakáspiacon és a lakáshitelezésben?

Év végi hajrá várható a lakáspiacon és a lakáshitelezésben?

2023-07-31 12:36:10

Még biztosabbá vált az infláció lassulása, amely felrázhatja a lakás- és lakáshitelpiacot egyaránt. A használt lakóingatlanokra ez rá is fér, hiszen a kereslet -egy-két kedvező kiugrástól eltekintve- 19 százalékkal elmarad a tavalyi, szintén alacsony szinttől. Mindkét piacon élénkülést hozhat a nagyvárosi CSOK megszűnése. Továbbá a bankok közötti verseny egyedi megoldásokat hozott a piacra. Ma már egy-egy pénzintézet nemcsak standard kamatakciókat kínál, hanem egyedi és partneri kedvezményeket is nyújt. 


Egyre kedvezőbb előrejelzések jönnek a magyarországi infláció alakulásáról. A Magyar Nemzeti Bank a legutóbbi - keddi - kamatdöntő ülése után jelezte, hogy az év végére akár 7 százalék körüli szintre lassulhat a júniusban még 20 százalék feletti infláció. Ez pedig élénkülést hozhat a lakáshitel- és lakáspiacon egyaránt - derül ki az ingatlan.commal közös elemzésünkből.


Így alakul a lakások iránti kereslet a városokban, falvakban


“Az idei évben az eladó használt lakások iránti érdeklődés csökkent, de voltak gyengébb és kedvezőbb időszakok. Június elején erősödött a kereslet, ám ez csak pár hétig tartott, utána alábbhagyott a lendület. Összességében az látszik, hogy az idei kereslet hátránya csökkent a múlt év azonos időszakához képest, de mivel a tavalyi kereslet is visszafogott volt, egyelőre nem beszélhetünk erős érdeklődésről”


- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


A fővárosban a kereslet az idén 17 százalékkal maradt el a tavalyitól, a vármegyeszékhelyeken 19 százalékos, a kisebb városokban pedig 21 százalékos volt a visszaesés, a községek pedig 22 százalékos mínuszban voltak.

Érdekes időszak jön a lakásvásárlók számára


"A lakásvásárlók nagyjából fele kölcsön segítségével vesz ingatlant. Számukra kedvező lehet a következő időszak, az inflációs nyomás enyhülésével a magyar jegybank lazíthat a monetáris feltételeken, azaz lejjebb mehetnek a kamatok, így a hitelek is olcsóbbá válhatnak. Extra lökést adhat a lakáshitel- és lakáspiacnak, hogy 
az év végével megszűnik a városokban lévő ingatlanokhoz igényelhető CSOK támogatás, az arra jogosultak egy része pedig igyekszik még kihasználni ezt a lehetőséget. A bankok jellemzően szeptember környékén jönnek majd az akciós ajánlatokkal, ezért ez az időszak több szempontból is érdekes lehet a lakásvásárlók számára"

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.


Ilyen akciókkal találkozhatnak a lakáshitel-felvevők

 
A bankok többféle módon nyújtanak kedvezményeket a lakáshitel-igénylőknek:

- standard banki kamatkedvezmények és hitelakciók
- egyedi kedvezmények
- partneri - hitelközvetítőkön keresztül nyújtott - akciók


”A kamatok kisebb-nagyobb mértékű csökkentését lehet elérni például a hitelközvetítőkön keresztül igényelt lakáshitelek esetében. Előfordulhat az is, hogy a bankok vonzóbb feltételekkel kínálnak lakáshitelt azoknak a hiteligénylőknek, akik a bank aktív ügyfelei vagy a hiteligénylés kapcsán azzá válnak, például egyéb banki szolgáltatásokat is igénybe vesznek”

- tette hozzá a szakember.

Ugyanakkor nemcsak a kamatból nyújtott kedvezménnyel lehet olcsóbbá tenni a lakáshitelt, hanem például a különböző kezdeti költségek (jellemzően értékbecslési díj, közjegyzői díj, tulajdoni lap díja stb.) elengedésével vagy visszatérítésével is, de akár az ingyenes előtörlesztési lehetőség is kedvező annak, aki a futamidő vége előtt vissza szeretné fizetni kölcsöne egy részét vagy egészét.

Mindez azt jelenti, hogy a hiteligénylőknek még alaposabbnak kell lenniük a számukra legoptimálisabb konstrukció kiválasztásánál, és esetleg szakértők bevonásával intézni a hitelfelvételt, mert jóval olcsóbb
lakáshitelhez juthatnak a körültekintő választásnak köszönhetően.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Otthonfelújítási Program
Ki lehet kivitelező vállalkozó a pályázat keretein belül a 2024-es Otthonfelújítási Programban
A társadalmi egyeztetésre kiírt anyagból egyértelműen kiderül, hogy a pályázat keretein belül csak olyan kivitelezővel lehet szerződni, aki a rendszerben regisztrál. Jelenleg 2024.05.23-án nincsen meg ezeknek a kivitelezőknek a listája. Nem lehet még szerződni, mivel végső pályázati kiírás nincsen.
ingatlanfedezet nélkül hitel
Ki kaphat ma ingatlanfedezet nélkül hitelt, és mekkora összegre számíthat?
Népszerűek Magyarországon a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönök, amelyek összege akár 10-15 millió forint is lehet. Fontos kérdés ugyanakkor, hogy ki kaphat most a bankoktól ilyen típusú hitelt. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték az aktuális banki gyakorlatokat.
Ingatlanod értéke
Ezért nem ér annyit az ingatlanod, amennyit gondolsz
„Akármennyiért nem adom el a lakásomat. Nem kenyérre kell a pénz.” Ismerős? Na látod, éppen ez a probléma. Elmondjuk miért.Mi jut eszedbe elsőként, ha a lakásodra gondolsz? Hogy milyen jó az elosztása és milyen fényes a nappalid? Talán ezek is idővel, de nem elsősorban. Valószínűleg arra a sok élményre gondolsz, ami a lakáshoz kapcsolódik és arra a sok munkára, amíg elérted, hogy belakd. Vagyis azokra, amik hozzád kötődnek, amitől otthonnak érzed a lakásodat. De ezek mennyire befolyásolják a lakás értékét? Útmutatónk végére tisztábban fogod látni a helyzeted, és segítünk abban is, hogy lakáseladásnál hogyan tudsz több pénzt kérni ingatlanodért.
Ingatlanközvetítés
Miben segít az ingatlanközvetítő?
Hazánkban sokan tartózkodnak attól, hogy ingatlanközvetítő szakmai támogatását vegyék igénybe ingatlan adásvételkor. Ennek több oka is van: a fizetendő jutalék mértéke vagy egy-egy közvetítő szakmai felkészültsége. De miben segít egy profi ingatlanközvetítő és mit várjunk el tőle? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mi feladata, mik lehetnek megbízásának előnyei és hátrányai, és választ adunk a témában felmerülő gyakori kérdésekre is.
felugró ablak bezárása
Hírlevélre való feliratkozás

Legyen tájékozott az ingatlanpiacot érintő hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!