Ezeknél a bankoknál lesz elérhető az otthonfelújítási támogatás

Ezeknél a bankoknál lesz elérhető az otthonfelújítási támogatás

2024-04-24 11:43:14

Az otthonfelújítási támogatás az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank mintegy 266 fiókjában működő MFB Pontokon lesz igényehető júniustól.


A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyílt, európai uniós közbeszerzési eljáráson választotta ki hitelintézeti partnereit, melyek a saját, már működő fiókhálózatukon belül végzik majd az uniós forrásközvetítést. Az eljárás eredményének értelmében az MBH Bank Nyrt., OTP Bank Nyrt., Gránit Bank Zrt. alkotta konzorcium működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot.


A három bank összesen 266 MFB Pont Plusz megnyitását vállalta, melyek összesen 134 járásban lesznek elérhetőek. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg. A közvetítői szerződés megkötésére várhatóan még áprilisban sor kerül.


Mi az otthonfelújítási támogatás és hitel?


Az otthonfelújítási támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, ami vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel kombinációja.  A támogatást olyan 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni, amelyek rá vannak kötve a vezetékes gázhálózatra.


A támogatással maximum 7 millió forint összegű munkálatokat lehet megfinanszírozni, amihez legalább 1 millió forint önerőt kell tudni előteremteni. A munkálatokat kamatmentes hitellel előfinanszírozza az állam, azok elkészültét követően pedig 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósítanak, ami csökkenti a fennálló tőketartozást. A vissza nem térítendő rész összege az adott járásban mért átlagbértől függ.


Fontos elvárás ugyanakkor, hogy a munkálatok eredményeként az ingatlan energetikai hatékonyságának legalább 30%-kal kell javulnia. Ha ez nem történik meg, akkor nem kapja meg az igénylő a vissza nem térítendő támogatást, a kamatmentes hitel pedig piaci kamatozásra vált.


Mennyi a támogatott hitel törlesztőrészlete?


Az igényelhető 6 millió forint tehát részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes hitelből áll, melyből a kölcsön törlesztésére legfeljebb 8 év áll rendelkezésre. A 2,5-3,5 millió forint felújítási hitel havi törlesztőrészlete a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján 25-36 ezer forint között alakulhat.


Milyen munkálatokra lehet felhasználni az otthonfelújítási támogatást?


A programot kifejezetten családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni, így az alábbi munkálatokra igényelhető:

  • a ház szigetelése (aljzat-, tető- és/vagy homlokzati hőszigetelés);
  • nyílászárók (ajtók, ablakok) cseréjére;
  • használati melegvízrendszer korszerűsítésére;
  • gázfűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).


Az otthonfelújítási támogatás igénylési feltételei


A felújítási támogatást igénylőkre vonatkozó személyi feltételekről egyelőre nem sokat árult el a kormány, így tehát nincs hír arról sem, hogy a programra csak házasok jelentkezhetnének (mint a CSOK Plusz, illetve a Babaváró hitel esetében), vagy azok lennének csak jogosultak, akik gyermeket terveznek vagy nevelnek. (A 2022-ben kifutott, előző otthonfelújítási támogatást ugyanis kizárólag azok igényelhették, akik legalább egy gyermeket neveltek saját háztartásban.)


Az eddigi támogatásoknál előírás volt a megfelelő TB jogviszony, a köztartozás-mentesség, valamint a büntetlen előélet is, ezek azonban a részletszabályokból derülhetnek majd csak ki. Ugyanez érvényes a felújítással érintett ingatlanhoz kapcsolódó további feltételekre is.


INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Otthonfelújítási Program 2024
Otthonfelújítási Program 2024 - Megérkeztek a részletek!
Pontokba szedve a legfontosabbak a 2024-es Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban108 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre7 millió Ft lesz a  a maximálisan elszámolható keretösszeg, mely egy vegyes finanszírozás alapján valósulhat meg aminek az összetétele:1 millió Ft önerő.2,5-3,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatás. Ez az összeg függ az adott járás fejlettségi szintjétől.2,5-3,5 millió Ft 0%-os kamatozású kölcsön, melyet 8 év alatt szükséges visszafizetni.Ennek összege havonta 26-36 000 Ft lehet. Végig fix, kiszámítható 0%-os kamatozással.Az előző Otthonfelújítási támogatáshoz képest nem elvárás a gyermek.A támogatást olyan 1990 előtt épült ingatlanok energetikai korszerűsítéséhez lehet igénybe venni, amely ingatlanok csatlakoznak a gázhálózathoz.A program várható indulása 2024. június.Minimum 30%-os energiamegtakarítást szükséges elérni, melyet két energetikai tanusítvánnyal kell alátámasztani.20-25 ezer családi ház újulhat meg a program által.Az előszűrésért kattintson ide
CSOK Plusz
CSOK Plusz
MI IS A CSOK PLUSZ?2024. január 1-től elérhető, 3%-os kamattámogatott hitel, ami a vállalt és a meglévő gyerekek számától függően maximálisan:egy gyermeknél 15,két gyermeknél 30, éshárom gyermeknél 50 millió forint lehet!A hitelösszeg megállapításánál számítanak a meglévő gyermekek is, de ahhoz, hogy tudjuk igényelni ezt a támogatott hitelt, mindenképp vállalni kell még egy gyermeket. Ezek maximális összegek, természetesen igényelhetünk kevesebb összeget is.A futamidő, minimum 10 év, maximum 25 év. 50 millió forint hitel esetén – 25 éves futamidő mellett – a törlesztő 237.500,- Ft. A törlesztőrészlet 1 millió forintonként 4.750,- Ft.
felugró ablak bezárása
Hírlevélre való feliratkozás

Legyen tájékozott az ingatlanpiacot érintő hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!