Változások a lakások életében: remeghet a közös képviselők keze

Változások a lakások életében: remeghet a közös képviselők keze

2024-04-17 10:03:03

A társasházi közgyűlés akár azonnali hatállyal is felmentheti azt a közös képviselőt, aki 2024. október 1. és 2025. május 1. között nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét az ingatlanügyi hatóságnál – értesült az Economx. A Jog365 szakértője megkeresésünkre elmondta: a közgyűlés a nyilvántartástól függetlenül bármikor dönthet úgy, hogy a megbízási jogviszony alapján dolgozó közös képviselő megbízását visszavonja.


A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvényt többször módosították az elmúlt időszakban a közös képviselők nyilvántartásba vételével kapcsolatban, a legutolsó változat szerint a közgyűlés azonnali hatállyal, kötelezően felmenti a tisztségviselőt, visszavonja a társasház-kezelői, ingatlankezelői megbízatást, ha a tisztségviselő a megválasztását követően legkésőbb a jogszabályban előírt határidőn belül nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét az ingatlanügyi hatóságnál.


Ez a határidő idén októberben nyílik meg és 2025. május elsején zárul, a cél nyilvánvalóan az átláthatóság, a jegyző társasházak felett gyakorolt törvényességi felügyeletének biztosítása. Maga a tevékenység pedig csak akkor látható el, ha a kérelmet követően a tisztség keletkezésének tényét az ingatlanügyi hatóság az ingatlan-nyilvántartásba, a társasház úgynevezett törzslapjára feljegyezte.


A Jog365 szakértője szerint mivel a közös képviselő megbízási jogviszony alapján dolgozik, így a közgyűlés bármikor dönthet úgy, hogy a közös képviselő megbízását visszavonja. Arra is joga van, hogy ezt követően másik közös képviselőnek adjon megbízást a feladatok ellátására.


Másik eset, ha a közös képviselő eljárása a társasház törvényes működését veszélyezteti és adott esetben nincsen mód arra, hogy a társasház lecserélje, akkor a jegyző eljárását kell kérni az ügyben. A jegyző ekkor törvényességi felügyeleti eljárás keretében kísérli meg a törvényes működést helyreállítani – húzta alá Sáfrány Írisz Zsófia.


1,5 millió társasház érintett

Magyarországon ma mintegy 4,4 millió a lakások száma, amiből közel 1,5 millió olyan társasházakban található, amelyek életét a tulajdonosi közgyűléseken megválasztott közös képviselők, vagy társasházkezelők irányítják.


Hatékonyabb lenne egy szakmai kamara?


A THT jogi szakértője, Kiss Balázs Károly az Economxnak korábban rámutatott: a tulajdonosok az önkormányzat jegyzőjétől valóban kérhetnek törvényességi felügyeleti eljárást, ám erre alig van példa. A tapasztalat pedig az, hogy a jegyzőknek sok esetben hiányzik a szükséges kapacitásuk az ilyen típusú ügyek gyors és hatékony megoldására.


4000 forintos átlagár alatt nem éri meg


A THT a társasházkezelők díjazása kapcsán végzett országos felméréséből egyértelműen kirajzolódott, hogy míg Budapesten átlagosan 1000 - 2.500 forint albetét áron vállaltak társasházkezelést a cégek, addig Vas és Győr-Moson-Sopron megyét kivéve – ahol akár 2.000 forintig is felmehet az ár – 1.000 és 1.500 forint közötti átlagáron vállaltak el házakat albetétenként a társasházkezelők.


A szakértők becslése szerint 2024-ben 4.000 forintos átlagár alatt nem szabadna elvállalni házat.


Ez kell tartalmazni a nyilvántartásnak


  • a közösség ügyintézését ellátó közös képviselőnek vagy intézőbizottság elnökének;
  • természetes személy esetén családi és utónevét, lakcímét;
  • jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát vagy nyilvántartási számát;
  • tisztségét, a tisztség keletkezésének és megszűnésének időpontját, illetve ha a tisztségviselő a közösség ügyeinek intézését ügyvivőként látja el, ennek tényét és határidejét, valamint;
  • jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén – valamint ha a természetes személy tisztségviselő bejelenti – az elektronikus levélcímét, telefonos elérhetőségét,
  • a társasházközösség nevét.


A közös képviselő legfontosabb feladatai


A Jog365 szakértője kiemelte: egy jó közös képviselő igyekszik minden lakó igényeit kiszolgálni (amennyire ez lehetséges), arra azonban kifejezetten figyelnie kell, hogy legalább a szavazatokkal rendelkező tulajdonosok több mint fele támogassa, ugyanis ennek hiányában a megbízatásának nagyon könnyen vége szakadhat.


A közgyűlés határozatainak előkészítése és végrehajtása során gondoskodnia kell arról, hogy azok megfeleljenek a jogszabályok, az alapító okirat és a szervezeti-működési szabályzat rendelkezéseinek.


"Ha ugyanis a társasház nem tartja be az előírásokat, akkor a határozat 60 napon belül bíróság előtt eredményesen megtámadható."


A közös képviselő feladata az épület fenntartásának biztosítása érdekében, a javítási munkálatok elvégeztetése, a kivitelezését előkészíteni, árajánlatokat bekérni, megbízást kötni a vállalkozóval, ellenőrizni az átadott munkát.


Nem kevésbé fontos közölni és beszedni a tulajdonostársakat terhelő közös költséghez való hozzájárulás összegét, a külön jogszabályok alapján meghatározott szolgáltatások díját – hangsúlyozta végezetül Sáfrány Írisz Zsófia.

JOGI ISMERETEK
otthonfelújítási támogatás
10 nagy változás jön az otthonfelújítási támogatásnál!
2021-ben és 2022-ben már létezett egy nagyszabású otthonfelújítási program Magyarországon, azt mintegy 300 ezer család több mint 600 milliárd forint összegben vette igénybe a Magyar Államkincstárnál. Pénteken a kormány bejelentette az építőipar által már nagyon várt folytatást, de a 2024 júniusában induló új, 108 milliárdos program feltételei több szempontból is eltérnek az előző otthonfelújítási támogatástól. Most 10 pontban foglaljuk össze a már megismert legfontosabb eltéréseket.
Falusi CSOK
Falusi CSOK 2024: nagy változások, településlista, feltételek és tudnivalók egy helyen
Tavaly júliusban és decemberben is nagy változásokról döntött a kormány a falusi CSOK esetében. A legfontosabb változás az, hogy jelentősen nőtt a támogatás összege, így ma már 1 milliós, 4 milliós, illetve 15 milliós vissza nem térítendő támogatás is elérhető a 2630 preferált kistelepülésen előre vállalt és meglévő gyerekek után egyaránt. A falusi CSOK mellé áfa-visszatérítés is jár, a kistelepüléseken megmaradó CSOK-hitel és az új CSOK Plusz közül az egyikkel kombinálható, és a babaváró hitellel együtt is felvehető. Lássuk a részleteket: falusi CSOK településlista, feltételek és tudnivalók egy helyen!
földforgalmi szabályozás
Így változik a földforgalmi szabályozás 2024-től
Záró részéhez érkezett a Földforgalmi törvény módosításáról szóló cikksorozatunk. Az új szabályok már hatályba is léptek, alkalmazni pedig a 2024. január 1-től kötött szerződések esetében kell azokat. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára írása.
CSOK Plusz
Jó hírt kaptak azok, akik CSOK Plusszal vennék meg az első lakásukat!
A CSOK Plusz kapcsán az egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdés az volt eddig, hogy mi számít majd első lakásnak, hiszen ennek megvásárlásához elég lesz 10 százalék önerő is. Az éjjel megjelent CSOK Plusz rendelettervezet a Bankmonitor szerint tisztázza a helyzetet, ez alapján pedig úgy tűnik, nem lesz akadály az sem, ha a pár mindkét tagjának külön-külön van már saját tulajdonú ingatlanja.   
felugró ablak bezárása
Hírlevélre való feliratkozás

Legyen tájékozott az ingatlanpiacot érintő hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!